Nikotiinipussit Amerikassa
Amerikkalainen nuuska

Amerikkalainen nuuska

Amerikassa on pitkät nuuskaamisen perinteet. Melkein yhtä pitkät kuin ne ovat Ruotsissa. Amerikkalaisen nuuskan perinteet juontavatkin juuri Ruotsiin. Ruotsista tulleet siirtolaiset toivat nuuskaa mukanaan jo 200 vuotta sitten.

Copenhagen oli ensimmäinen Amerikassa valmistettu merkki. Siinä käytettiin vanhaa Skandinaavista nuuska reseptiä. Copenhagen olis samalla tavalla kosteet ja märkää niin kuin esimerkiksi Ettan. 

Copenhagen ei kuitenkaan ollut mikään iso hitti. Sitä myytiin lähes pelkästään Pennsylvanian osavaltiossa.

Amerikkalaisen nuuskan historia alkoi siis jo 1800 luvulla. Sitä maustettiin samalla tavalla kuin Ruotsissa. Puolukalla, bergamotilla, kanelilla. Syy maustamiseen oli että tupakan lehdet olivat usein jo osittain mädäntyneet ja maistui pahalta.

Röda lacket on maailman vanhin nuuskamerkki. Perustettu jo vuonna 1753. Se oli myös suosituin nuuskamerkki ennen kuin Ettan valloitti myydyimmän tittelin joskus 1800 luvun alussa. Rödä lacket oli ensimmäinen nuuskamerkki, jota maahantuotiin Amerikkaan.

Amerikan markkinat olivat kahden monopolin alla. American Tobacco Companyn joka myi tupakkaa ja American Snuff Companyn joka myi nuuskaa. American Snuff company perustettiin yhdistämällä kilpailijat keskenään. Helme, Weyman, Bruton, Beck ja Bolander.

Amerikkalaisen nuuskan kehto oli Chicago. Siellä asui iso Ruotsalainen siirtolaisyhteiskunta. Chicagossa onkin nimetty monta katua, taloa ja järvi nuuskan mukaan. Esimerkiksi Snus Hill, Snoose Boulevard ja Snus lake.

Röda lacket kopioitiin ja siitä tuli Amerikassa Red Seal. Red Seal oli ensimmäinen valtakunnallinen merkki, joka oli suosittu ympäri maan.

Camel nuuska valtasi kuitenkin markkinat 1900 luvulla ja Amerikkalaiset siirtyivät tähän kuivempaan nuuskaan